Momshaming

Hvad er momshaming egentligt for en størrelse? Hvad er det der sker i folks hoveder, når de shamer en kvinde for hendes gøren og laden som mor? Er det for at såre moren, eller vil de bare barnet det bedste? Tænker folk selv, at nu har de lige momshamet? Har man måske selv gjort sig skyldig i momshaming?

Jeg oplevede hurtigt i løbet af min graviditet, hvordan andre mennesker pludselig havde en holdning til hvad der ville være godt for mig, hvad jeg skulle gøre og hvordan.

Min graviditet var ikke særlig fed, og det gik langt fra som jeg havde forestillet mig at det skulle gå. Sygemeldinger, ekstrem kvalme, utilpashed, indlæggelser, vægtøgning og hormonel akne, gjorde de 9 måneder ret nederen for mig. Men det var lidt ligesom om, at min nederen graviditet bare inviterede folk til at lufte deres holdninger og meninger om hvad jeg foretog mig, i stedet for at antage at jeg var en voksen kvinde, der i samarbejde med min læge, havde styr på hvad der nu engang var bedst for mig. Min krop blev nærmest allemandseje. Der skulle røres, spørges og kommenteres hele tiden. Hvis jeg så ikke tog imod deres råd, eller erklærede mig uenig i deres holdning, kunne jeg blive mødt af et blik, der ordløst sagde ”ja, så er du også selv ude om det”.

Var jeg det? Var det min egen skyld? Gjorde jeg det ikke godt nok?

Ved du hvad? Jeg gjorde det skide godt! Jeg var f*cking sej, og kæmpede mig igennem de udfordringer jeg nu engang blev mødt af.

Som mor tror jeg ikke, at man nogensinde kommer til at slippe for shaming. Der vil altid stå nogen ude i kulissen, der mener at de bør give deres besyv med, uanset om de kender dig eller ej. Der vil altid være nogen, der har en holdning til, hvad du gør og de valg du træffer for dig, dit barn og din familie. Det kan være veninderne, familien, mødregruppen, kollegaerne eller tilfældige mennesker på gaden, der bare burde blande sig udenom og gå videre. Det er helt og holdent op til dig som mor, at luge ud i hvad du kan og ikke kan bruge, og hvem du reelt vil lytte til.

Med det ind mente er jeg også blevet bedre til, at håndtere den momshaming jeg efterhånden sjældent bliver udsat for. Jeg er ved at være ret sikker i min rolle som mor, og jeg ved at jeg gør det rigtig godt og har styr på tingene. Hvis en person har brug for at lade mig vide, at det jeg gør som mor, på en eller anden måde ikke er godt nok, siger det mere om den person end det gør om mig som mor.

Skriv et svar