Dårlig samvittighed

Når man lige er blevet mor, eller skal til at være det, er det lidt som om, at man pludselig skal til at have styr på det hele på et helt andet niveau end før. Man skal være tjekket, vide hvad der er bedst for baby, sørge for dit, sørge for dat, være super økologisk og parabenefri, samtidig med at man går til yoga og svømning, bruncher den big time og drikker farverige mocktails med veninderne, og derudover også holder sig super lækker, så det kun tager 3 mdr. at smide preggo kiloene. Ved siden af, skal du også huske at passe på din krop og slappe af, hvadenten du stadig er gravid, eller lige har født, fordi det ikke er godt for baby når mor stresser. Er man i tvivl om, hvordan jeg havde det med at passe på min gravide krop, kan man evt. læse indlægget her. Hint: Jeg havde det ikke super fedt.

Og så er det også lidt som om, at alle andre har meget mere styr på tingene, og er meget mere tjekkede end dig host*det-har-de-ikke-de-er-lige-så-fucked-som-dig*host.

Derfor har jeg lavet en liste á la “10 things” over alt det, der gav/giver mig dårlig samvittighed.

 

 1. Eik er nu 4,5 mdr. og vi har stadig ikke haft ham med til babysvømning, -rytmik, -tumling, -whatever. Hvad nu hvis han bliver mega vandskræk, ikke lærer at svømme, og en dag drukner, fordi hans forfærdelige mor ikke tog ham med til babysvømning, dengang han var lille? Altså, vi leger og tumler meget med ham herhjemme, og prøver at se videoer med øvelser vi kan lave, men er det nok?
 2. Jeg drak kaffe hver dag under graviditeten – ikke mere end 1-2 kopper, men ned røg de. Hvad nu hvis de har stresset ham rigtig meget derinde i maven, hvor der skulle være trygt og dejligt og ikke stressende?
 3. Jeg sad stille på min flade røv de sidste 3 mdr. af min graviditet. Hvorfor? læs her.! Derfor tog jeg også en del på, og kæmper altså stadig lidt med de sidste kg. Min fantastiske kæreste synes bare, at jeg er mega lækker, og han er ret vild med det til både gården og gaden, men jeg vil nu så frygtelig gerne tilbage til min pre-preggo-krop. Hvis det da er muligt…
 4. Amningen var på ingen måde en god oplevelse, hverken for mig eller Eik, og jeg gav måtte give op. I samråd med min sundhedsplejerske, blev vi enige om, at det bedste for alle parter måtte være, at stoppe amningen og gå over til flaske. Det er ikke en beslutning jeg fortryder, men det er en beslutning som jeg, engang imellem, får lidt dårlig samvittighed over.
 5. Fordi Eik er flaskebarn, er det også lettere at dele opgaven mellem far og mor. Også om natten. Han er heldigvis begyndt at sove igennem nu, men vågner stadig ved en 5-tiden og skal have en flaske. 2 ud af 3 nætter/morgener, er det min kæreste der tager tjansen, alene fordi han synes det er hyggeligt, og mener at jeg skal have lov til at sove igennem. Det er virkelig, virkelig, VIRKELIG dejligt, men giver også mega, mega, MEGA dårlig samvittighed.
 6. Jeg nåede aldrig til fødselsforberedelse da jeg var gravid. Det er jo egentligt lidt noget fis at have dårlig samvittighed over, især fordi fødslen gik fint, men jeg føler at jeg burde have involveret mig noget mere på det punkt. Jeg læste en del om emnet, og så en del fødselsvideoer på youtube, men jeg tog aldrig imod “officiel undervisning”.
 7. Jeg har ikke brugt penge på en fancy solskærm til barnevognen. Jeg har i stedet lave en ret fin løsning med 2 stofbleer der er bundet sammen, snoet rundt om håndtaget og hæftet fast på “taget”. Det fungerer vildt godt, og giver stadig luft ind til bassen, men det er bare ikke nær så tjekket og stilrent som dem, jeg ser på mine vandringer rundt omkring i Fælledparken.
 8. …jeg bruger parfume… gjorde det også under graviditeten. Ja, jeg farvede sgu også håret en enkelt gang eller to. Vaskemidlet er heller ikke altid neutral. Shit, nu vælter parfume- pg parabene skeletterne ud af skabet.
 9. Jeg fandt ud af, at jeg var gravid en uge inden jeg skulle afsted på Roskilde festival med arbejdet. Jeg var slet ikke klar til, at skulle sige noget som helst til nogen på det tidspunkt, og alle mulige scenarier blev derfor tænkt igennem. Skulle jeg melde fra med en dårlig undskyldning, skulle jeg melde mig syg? Nej jeg tog altså med, det var jo kun en enkelt dag. Afsted kl. 13.00, hjem igen kl. 02.00. Og jeg drak en enkelt øl. Okay to. Okay, jeg drak 3 fadøl, og ellers en masse juice, der lignede cocktails, så ingen fattede mistanke. Men jeg drak alkohol, velvidende at jeg var gravid i ca. 6 uge, og den dag i dag, hjemsøger det mig stadig en smule.
 10. Jeg får dårlig samvittighed hver gang jeg tænker, at jeg har brug for en pause. Bare en dag eller to måske, kun for mig, hvor jeg kan puste ud, uden at skulle tænke på at afløse, eller at der sidder nogen et sted og venter på mig. Der er ingen flasker der skal steriliseres, der skal ikke gøres rent, der skal ikke tænkes på putterutiner, og der skal ikke sørges for, at baby har så meget tid som muligt på maven, fordi hans baghoved er en smule fladt. Jeg får dårlig samvittighed når jeg føler det behov, og så begynder jeg at græde ved tanken om, at skulle undvære og savne Eik en hel dag. Ambivalent much?

Ja, jeg kunne jo nok egentligt blive ved. Hver gang jeg har hygget med mødregruppen, eller snakket med en kommende/værende mor, dukker der nye ting op, der trigger min dårlige samvittighed. Inderst inde handler det nok lige så meget om usikkerhed, og hvad jeg tror andre måske tænker om mig. Jeg arbejder hårdt på det der med “hvad andre tænker”, men det kan bare være så forbandet svært at lægge fra sig, når man er helt ny i feltet, og stadig ikke helt ved hvad man egentligt har gang i.

3 comments / Add your comment below

 1. Kæreste du, sikke dog en masse dårli samvittighed.
  Væk med den, frem med intuitionen og lyt til hvad din krop og Eik fortæller dig.
  Du gør det uden tvivl helt perfekt for jer begge❤️

Skriv et svar